Bra att veta, Inspiration

Yogisk livsstil – vad är det?

Ska nu i helgen hålla en workshop i ”Kundaliniyoga i vardagen” på studieförbundet Sensus. Syftet med workshopen är att ge någon slags vägledning i hur man kan ta steget vidare från att enbart gå på klasser i kundaliniyoga till att låta kundaliniyogan genomsyra ens liv och att försöka leva som en yogi/yogini. För egen del kan jag säga att sedan jag själv började med kundaliniyoga för ett antal år sedan är det mycket som har förändrats i mitt liv, även om jag även tidigare räknade mig som en hyfsat medveten person. Jag tror att det faktiskt handlar om att ens medvetenhet ökar och att man på ett sätt också blir känsligare. Samtidigt som man blir starkare. Och nu menar jag inte i första hand fysiskt utan psykiskt. Det handlar om vad man stoppar i sin kropp, hur man konsumerar, hur man ser på livet och sina medmänniskor, vilka miljöer man väljer att vistas i o s v.

När jag har arbetat med att lägga upp den här workshopen har jag hittat en del tänkvärdheter i litteraturen och på nätet. I någon bok har jag läst att det i första hand handlar om att ha en daglig praktik innehållande yoga och meditation för att rena sinnet och hålla kontakt med sitt inre jag. Att yoga och meditera 2,5 timmar innan soluppgången. Varje dag.

På nätet hittade jag en blogg som jag tyckte sammanfattade det på ett bra sätt med ordet ”Ahimsa”. Jag citerar: ”Grön Yoga hämtar inspiration från naturen och värnar om miljön. Den yogiska principen ”ahimsa” (”ickevåld” eller ”vägran att skada”) grundar sig i en vördnad för livet och naturen. Grön Yoga vill främja ekologiskt medvetna val och en livsstil grundad på yogiska ideal om omsorg om miljön, medkänsla med alla levande varelser och global rättvisa.” Den här biten tycker jag är väldigt viktig – medvetenheten om att allt jag väljer att göra eller inte göra påverkar både mig själv och resten av världen. Att allt hänger ihop. Skadar jag någon annan så skadar jag också i förlängningen mig själv och skadar jag mig själv så kommer det även att påverka min omgivning negativt.

När jag gick min kundaliniyogalärarutbildning fick jag möta många fina människor bland annat Klas Landahl som gick utbildningen tillsammans med mig. Han skickar ut nyhetsbrev med jämna mellanrum fyllda av visdomsord.  Här kommer ett av dom som jag tycker är ett fint exempel på yogisk livsstil:

3 SAKER MAN KAN GÖRA FÖR ATT SKAPA EN VACKRARE VÄRLD:
1. Sluta ta del av massmedia, ta bara in saker som är upplyftande och inspirerande
2. Ät rent, ekologiskt, hemlagat, vegetariskt
3. Meditera

Mänskligheten inser mer och mer att allt hänger samman. Det finns inga individuella öar, opåverkade av vad som händer på de andra öarna. Genom våra begränsade sinnesorgan framstår det som att världen består av olika objekt, varelser och individer, men bortom de fysiska formerna är allt ett stort hav av energi där inget är särskiljt från något annat.

Vi börjar också sakta inse (något som yogisar har vetat i tusentals år) att det inte finns några gränser mellan vår inre värld och den yttre världen. De speglar varandra och skapar varandra. Har vi en positiv inre värld ser vi bara det positiva i omvärlden och ger energi till det. Har vi en negativ inre värld ser vi bara det negativa där ute. Har vi en neutral, gudomlig inre värld så ser vi det gudomliga och heliga i den yttre världen. Den inre världen vinner alltid över den yttre, så det är där vi måste gör våra val.

Därav #1 i listan. Med ”allmänbildning” som föresats målar massmedia upp världen som en sjuk plats fylld av krig, mobbning, våld, splittring, miljöförstöring och konsumtion som vägen till lycka. Varför ska vi ta del av alla små och stora katastrofer i världen? På vilket sätt hjälper det mig själv eller någon annan?
Om jag vill lära mig att se världen som helig och organiserad av en gudomlig fullkomlighet går det inte att gräva ner sig i massmedia, för där finns inte det perspektivet. Så jag behöver hitta det från andra källor. Tänk om alla människor skulle börja dagen med att läsa ett kapitel ur Bhagavad Gita, Japji eller en bok av Dalai Lama istället för morgontidningen. Wha!

Om jag ser världen som helig så skapar jag en helig värld var jag än går.

#2 i listan känns så självklar att det är svårt att fatta att det inte är normen för matintag. Det vi stoppar i oss bygger upp våra kroppar, och har vi ett värde för hälsa så borde vi ha ett värde för att stoppa i oss hälsosam mat. ”We want health, but we work hard to be sick”, som en av mina lärare säger. Med kroppen i gott skick är det lättare att göra gott i världen och dela sina gåvor.

#3 ger oss en djup kontakt med oss själva, och från den platsen är det omöjligt att skada andra, varken med ord eller handling. Ju mer vi är i harmoni med oss själva, desto mer är vi i harmoni med andra.

Se där, tre enkla steg till mental, fysisk och själslig frid som kommer sprida sig som ringar på havet av energi som detta universum är.”

Och till slut skulle jag vilja tillägga att jag verkligen inte vill slå mig själv för bröstet och påstå att jag alltid i alla lägen lever upp till alla de här idealen, för det gör jag inte. Men jag har hittat ett koncept som känns hållbart och tidlöst och som talar till den där gudomliga delen av mig själv som med Yogi Bhajans formulering vill leva ett ”Healthy  Happy and Holy Life”. Jag är på väg, ett steg i taget i min egen takt.

 

IMG_569520140223-144056.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.