Bra att veta, Inspiration

Om sadhana

kriya

Kundaliniyoga är en yogaform som är tänkt att kunna användas i vardagen av alla sorters människor och ut efter den egna förmågan. Den kallas också ofta för hushållsyoga. Bäst effekt får du givetvis om du gör din yoga regelbundet, helst varje dag. Detta kallas sadhana eller daglig, andlig praktik. Sadhana är något man väljer att göra regelbundet för att rena sinnet och hålla kontakt med sitt inre jag. Sadhana utförs allra helst tidigt på morgonen. Under de så kallade nektartimmarna, mellan klockan fyra och sju på morgonen, är allt tyst och stilla och effekten av yoga och meditation är optimal. Det rekommenderas att man utför Sadhana under två och en halv timme, men även kortare tid för din Sadhana har god effekt. Att det blir en fast rutin eller självdisciplin är det viktigaste inte hur mycket eller hur länge du gör yoga. Välj ett kortare pass och meditation om du inte har tid för två och en halv timme Sadhana.  I kundaliniyoga finns en tradition att välja ut en meditation eller kriya (yogapass) och praktisera den 40,  90, 120 eller 1000 dagar i sträck. Missar man en dag är det bara att börja om från början igen!

Man säger att det tar

40 dagar att ändra/bryta ett oönskat beteende

90 dagar att befästa/etablera ett nytt förbättrat beteende

120 dagar för att den nya vanan ska bli en del av dig och att andra människor kommer att märka av det.

Om du känner att du skulle behöva lite pepp och guidning när det gäller sadhanan är en möjlighet att delta i något som kallas  40 days Global Sadhana som du hittar på Spirit Voyages hemsida. Där deltar människor över hela världen i samma sadhana och man får inspirerande och uppmuntrande brev skickat till sin e-mejl om man anmäler att man vill delta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.