Kriyor

Sat Kriya – en av hörnstenarna i Kundaliniyoga

Kriyan The Instinctual Self avslutas med Sat Kriya som i sig är en komplett kriya som kan göras för sig – gärna minst 3 minuter varje dag. Den skyddar kroppen mot sjukdom och är en bra ”terapi” för att arbeta igenom djupa rädslor och fobier. Transformerar energi från de lägre till de högre chakrana. Sat Kriya stärker det sexuella systemet och stimulerar flödet av energi i dessa områden. Detta påverkar också psykologiska problem kring sexualitet. Ställningen hjälper till att kanalisera den sexuella impulsen mot skapande aktiviteter och läkande i kroppen. Människor som är ur balans eller har psykiska problem kan få ut mycket av att göra Sat Kriya eftersom denna typ av problem alltid är relaterade till den ”lägre triangeln” (1:a, 2:a och 3:dje chakrat). Allmäntillståndet förbättras vid regelbundet praktiserande eftersom de inre organen ges en rytmisk massage. Hjärtat blir starkare genom den pumpande rörelsen från navelpunkten.

Hur du gör:
Sitt på hälarna i klippställning. Res dina armar uppåt så att överarmarna är tätt intill öronen. Fläta samman fingrarna utom pekfingrarna som hålls tillsammans och pekar uppåt, tummarna är korsade (vänster över höger för kvinnan och tvärtom för mannen). Använd mantrat Sat Nam. När du säger Sat drar du in naveln mot ryggraden och visualiserar att energin går inåt. När du säger Nam slappnar du av naveln och visualiserar att energin stiger uppåt längs med ryggraden. Andningen sköter sig själv genom munnen under övningen. Blunda och fokusera på tredje ögat mellan ögonbrynen. Avsluta genom att andas in, håll andan och dra upp ett rotlås. Andas sedan ut all luft och dra upp ett rotlås. Dra in hakan. Föreställ dig att energin stiger uppåt längs ryggraden och ut genom kronchakrat högst upp på hjässan. Andas ut och för armarna långsamt neråt längs sidorna. Efteråt är det väldigt viktigt att vila för att integrera effekterna av kriyan. Rekommendationen är att vila lika lång tid som du utfört Sat Kriya.

Viktiga detaljer:
Håll en rytm av ca: 8 kontraktioner på 10 sekunder. Du kan bygga upp tiden till 31 minuter, detta skall göras sakta och försiktigt så att du ökar tiden lite i taget.

Vanliga fel som nybörjaren gör är:

  • att dra upp ett alltför kraftigt rotlås. Rotlåset kommer automatiskt av sig själv när vi drar in och upp naveln mot ryggraden.
  • flexa ryggraden. Den ska hållas rak genom hela övningen.
  • att dra upp axlarna mot öronen. Dessa ska vara avslappnade samtidigt som armhålorna roteras inåt.
  • att luta framåt med kroppen och/eller armarna. Sträck på dig och sträva rakt uppåt.
  • att öka på eller variera rytmens hastighet.

Här kommer ett videoklipp med instruktioner från Guru Rattana om hur Sat Kriya bör utföras för att ge det specificerade resultatet:

http://www.youtube.com/watch?v=gK118KEGWKc

och ytterligare ett från Anne Novak som på ett utmärkt sätt kompletterar vad som sägs i det första klippet:

http://www.youtube.com/watch?v=fdMky3lpshg&feature=related

5 reaktioner till “Sat Kriya – en av hörnstenarna i Kundaliniyoga”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.